Aktieutdelning är ett vanligt sätt för företagare och investerare att ta ut vinster från ett aktiebolag. Det finns dock ett flertal regler och aspekter att ta hänsyn till för att säkerställa att utdelningen sker korrekt och skatteeffektivt. Wahlgrens Redovisningsbyrå förklarar processen och vad du som företagare bör tänka på när du planerar en aktieutdelning.
För dig som driver ett eget aktiebolag är aktieutdelning ett sätt att ta ut en del av företagets vinst. Utdelningen beslutas på bolagsstämman och baseras på bolagets tillgängliga fria egna kapital, vilket framgår av den senaste årsredovisningen. Det är viktigt att företaget har tillräckligt med kapital för att uppfylla sina förpliktelser även efter utdelningen.
För aktieägare i fåmansbolag beskattas utdelningar upp till ett visst gränsbelopp med 20 % som inkomst av kapital. Gränsbeloppet beräknas enligt de så kallade 3:12-reglerna, som tar hänsyn till bolagets lönekostnader och schablonbelopp. 3:12 har inte att göra med beräkningarna utan kommer från att reglerna tidigare fanns i lagen om statlig inkomstskatt i tredje paragrafen, 12 momentet.
Regeringen har tagit fram ett nytt förslag som syftar till att förenkla beskattningen för ägare av fåmansföretag. Om förslaget blir verklighet kan det innebära flera stora förändringar i hur utdelning och kapitalvinster beskattas från och med den 1 januari 2026. Om förslaget blir verklighet kan det vara bra att veta vad det innebär för dig som ägare av ett fåmansföretag.
Ny modell för beräkning av gränsbeloppet
I dagsläget används två olika metoder för att beräkna gränsbeloppet: förenklingsregeln och huvudregeln. Enligt det nya förslaget ska dessa slås ihop till en enda regel som ska gälla för alla delägare i fåmansföretag. Det innebär bland annat:
Dessa förändringar syftar till att förenkla skattereglerna och göra det lättare för företagare att planera sin utdelning och beskattning.
Gemensamt takbelopp för beskattning av utdelning och kapitalvinst
I dagens system kan en del av utdelningen och kapitalvinsten beskattas som inkomst av tjänst, vilket innebär en högre skattesats. Enligt det nya förslaget ska det införas ett gemensamt takbelopp för hur stor del av utdelning och kapitalvinst som maximalt kan beskattas som tjänsteinkomst. Detta kan innebära en mer förutsägbar och förmånligare skatteplanering för många företagare.
Ändrade regler kring syskonägande
I dagsläget betraktas syskon som närstående vid beskattning av fåmansföretag, vilket påverkar hur mycket utdelning och kapitalvinst som beskattas enligt de lägre kapitalbeskattningsreglerna. Förslaget innebär att syskon inte längre ska räknas som närstående, vilket kan ge en mer rättvis beskattning för delägare som har syskon som äger andelar i samma bolag.
Kortare karenstid och tidsgränser
För att göra det lättare att starta och driva företag föreslår kommittén att karenstiden och andra tidsgränser kortas med ett år. Det innebär att företagare snabbare kan dra nytta av förmånliga skatteregler vid exempelvis försäljning av bolag.
Vad händer nu?
Förslaget är ännu inte beslutat, utan ska nu behandlas av Regeringskansliet. Om det godkänns, förväntas de nya reglerna träda i kraft den 1 januari 2026.
Som redovisningsbyrå håller vi oss uppdaterade om förändringar i skattereglerna och hjälper våra kunder att anpassa sig till nya lagar och regler. Om du vill veta mer om hur dessa förändringar kan påverka dig och ditt företag, tveka inte att kontakta oss för rådgivning!
Att ta ut vinst från ett aktiebolag genom utdelning är ofta mer skatteeffektivt än att ta ut hela vinsten som lön. Utdelning beskattas med 20 % kapitalinkomstskatt upp till gränsbeloppet, medan lön beskattas progressivt med inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Det är dock viktigt att ha en balanserad strategi för att kombinera lön och utdelning på ett optimalt sätt.
Företagare bör planera sin utdelning i god tid och ta hänsyn till gränsbeloppet, löneuttagskrav och företagets finansiella ställning. Genom att utnyttja både löneuttag och utdelning på rätt sätt kan du maximera de skattemässiga fördelarna.
När du ska ta ut utdelning från ditt eget aktiebolag finns det flera steg att följa:
Det är viktigt att tänka på att utdelningen inte får försätta företaget i en ekonomiskt osäker situation. Företaget måste alltid ha kvar tillräckliga resurser för att driva verksamheten och betala sina skulder.
Utdelning är inte begränsat till fåmansbolag; även andra aktiebolag kan dela ut vinst till sina aktieägare. Större företag följer ofta en fastställd utdelningspolicy, där en viss procentandel av vinsten delas ut varje år. För mindre bolag kan utdelning ske mer flexibelt, beroende på företagets behov och ägarnas preferenser.
Vid större utdelningar är det viktigt att ta hänsyn till bolagets framtida investeringsplaner, kassaflöde och kapitalstruktur. En välplanerad utdelning kan stärka aktieägarnas förtroende och förbättra företagets rykte på marknaden.
Som redovisningsbyrå hjälper vi dig med:
Med expertisen från Wahlgrens Redovisningsbyrå kan du känna dig trygg i att din aktieutdelning sker på ett skatteeffektivt och korrekt sätt.