Avveckling företag och likvidation

Likvidation företag

Avveckling eller likvidation av ett företag kan ha många olika anledningar. Avveckling av ett företag är samma sak som frivillig likvidation och det betyder att du som ägare bestämmer att företaget ska upphöra och att verksamheten avslutas på ett ordnat sätt. Beslut om avveckling ska tas på en bolagsstämma och beslutet träder i kraft omedelbart.

Processen som följer efter beslut om avveckling är minst 7 månader lång, den kan vara komplex och det är viktigt att ha förståelse för vilka steg som krävs, särskilt om det gäller ett aktiebolag. Som redovisningsbyrå hjälper vi företag genom hela avvecklingsprocessen för att säkerställa att den sker korrekt och i enlighet med gällande lagar och regler.

Avveckling företag

Olika typer av avveckling av företag

Avveckling av ett företag kan ske på olika sätt beroende på företagets situation och ägarnas mål. Några vanliga sätt att avveckla ett företag på är:

  1. Frivillig likvidation
    Frivillig likvidation är när företaget självmant beslutar att avveckla sin verksamhet och genomgår en likvidationsprocess, som beskrivits tidigare. Det kan vara ett beslut som fattas av ägarna eller styrelsen i bolaget.
  2. Försäljning av verksamheten
    Istället för att avveckla verksamheten kan ägarna välja att sälja företaget till en annan part. Detta kan innebära att sälja hela företaget eller bara vissa tillgångar eller verksamhetsdelar.
  3. Konkurs
    Om företaget befinner sig i en ekonomisk kris och inte kan uppfylla sina skulder kan det gå i konkurs. I konkursprocessen kommer tillgångarna att säljas för att betala av skulderna och företaget kommer att upplösas.
  4. Fusion eller uppköp
    Istället för att avveckla företaget kan det gå samman med eller bli uppköpt av ett annat företag. Detta kan innebära att företaget blir en del av ett större företag och dess verksamhet fortsätter under det nya ägandet.
  5. Distributionslikvidation
    Det här alternativet är vanligt i partnerskap eller företag med flera ägare. Vid distributionslikvidation fördelas företagets tillgångar och vinster bland ägarna enligt deras andelar. Företaget upplöses efter att tillgångarna har fördelats.

Dessa är några av de vanligaste sätten att avveckla ett företag, men det finns också andra möjligheter beroende på företagets specifika situation och lagstiftningen i det aktuella landet. Det är viktigt att rådfråga professionella experter som revisorer och jurister för att få rätt vägledning och säkerställa att avvecklingen genomförs korrekt och enligt gällande lagar och regler.

Avveckla ditt företag korrekt med Wahlgrens

 

Likvidation av företag

Likvidation är en process där ett företag upplöses och avvecklas, och alla dess tillgångar säljs av för att betala eventuella skulder. Likvidationen kan antingen vara frivillig eller tvingande. När processen är avslutad, upplöses bolaget, vilket innebär att det upphör att existera som juridisk person.

Frivillig likvidation

En frivillig likvidation beslutas av företagets ägare vid en bolagsstämma, och det är den vanligaste formen av likvidation för aktiebolag som inte har några ekonomiska problem eller oreglerade skulder. Styrelsen skickar in en ansökan till Bolagsverket, som utser en likvidator. Likvidatorns uppgift är att avveckla bolaget genom att sälja tillgångar, betala skulder och fördela eventuellt överskott till ägarna. Likvidationen brukar ta 7–9 månader, beroende på hur komplicerat företagets ekonomi är.

Tvångslikvidation

En tvångslikvidation kan inledas av Bolagsverket om bolaget inte uppfyller sina skyldigheter. För ett aktiebolag handlar det om:

  • att bolaget inte har några utmätningsbara tillgångar.
  • att bolaget inte har tillräckligt med eget kapital enligt de lagstadgade krav som finns.
  • att bolaget inte har skickat in en årsredovisning till bolagsverket elva månader efter räkenskapsårets slut.
  • att bolaget saknar behörig styrelse eller revisor.

Vid tvångslikvidation följer processen i stort sett samma steg som en frivillig likvidation, men den påbörjas och drivs av myndigheten.

 

Andra alternativ för att avveckla företag

Förutom likvidation finns det andra sätt att avveckla ett företag eller sitt engagemang i ett företag.

Snabbavveckling

Snabbavveckling innebär att företaget säljer sitt bolag till en avvecklingstjänst, som tar på sig ansvaret för likvidationen. Bolagets ägare får då omedelbart tillgång till bolagets kapital och överlämnar likvidationsprocessen till en likvidator. Snabbavveckling är särskilt populär bland företag som snabbt vill få ut sitt kapital utan att vänta på likvidationstiden. Viktigt att poängtera är att ägaren fortfarande ansvarar för eventuella rättsliga och skattemässiga konsekvenser innan försäljningen.

Fusion

Fusion är en annan metod där ett företag kan övergå i ett annat bolag, antingen genom att bolaget absorberas av ett större bolag eller slås samman med ett annat. Detta kan vara ett sätt att avveckla bolaget men samtidigt behålla verksamheten genom ett annat företag.

Wahlgrens Redovisningsbyrå hjälper till vid likvidation

 

Redovisningsbyråns roll vid avveckling och likvidation

Wahlgrens redovisningsbyrå hjälper företag genom hela avvecklingsprocessen. Det betyder att vi:

  1. Hjälper dig att hitta den bästa avvecklingsmetoden för ditt företag, utifrån den situation som du och företaget befinner er i.
  2. Förbereder och hanterar dokumentationen för en frivillig likvidation eller en snabbavveckling.
  3. Säkerställer att alla rapporter såsom bokslut, deklarationer och all övrig dokumentation är i ordning innan bolaget avvecklas.
  4. Samordnar med likvidatorn för att säkerställa en korrekt och ordnad likvidationsprocess.

Det är en lång och komplicerad process att avveckla eller likvidera ett företag och det kräver noggrann planering och efterlevnad av regelverk. Med vår expertis kan vi hjälpa er att navigera genom varje steg, från att ta beslutet att avveckla till att se till att allt är korrekt avslutat. Vi erbjuder erfarna rådgivare som kan svara på era frågor och ge det stöd ni behöver för att avsluta ert företag på ett tryggt och effektivt sätt.