Deklaration

Deklaration företag

Deklaration är något som både företag och privatpersoner ska göra varje år. Det görs för att du som företagare eller person varken ska betala för mycket eller för lite i skatt. En privatpersons deklaration ska skickas in till Skatteverket senast den 2 maj, för företag beror deadline på när bokslutet för företaget görs.

Varför deklarerar vi?

Ibland kan det låta som att deklarationen bara är ett nödvändigt ont. Men det är i grund och botten ett sätt att få vårt samhälle att fungera eftersom skatten är de statliga medlen som finns för bland annat skola, sjukvård och infrastruktur. För att alla ska ha gjort rätt för sig enligt de regler och lagar som finns kontrollerar Skatteverket en gång om året att företag och privatpersoner har redovisat sina inkomster och finansiella poster korrekt. På detta baseras skatten och om det inte har registrerats rätt fram till dess att deklarationen lämnas in kan skatten i och med deklarationen justeras, antingen upp eller ned.

Trött på att deklarera? Blir det aldrig rätt? Wahlgrens Redovisningsbyrå löser det åt dig

 

Deklaration företag

Det är ytterst viktigt att lämna in en korrekt deklaration till Skatteverket, felaktiga uppgifter i deklarationen kan leda till böter och försenad deklaration leder till förseningsavgifter. Som företagare kan du välja att göra din deklaration själv eller ta hjälp av en redovisningsbyrå. Vi rekommenderar så klart att ta hjälp, för att känna dig trygg med att rätt blanketter kommer in till Skatteverket och att alla efterfrågade kontrolluppgifter är bifogade.

När deklarationen ska lämnas in som företag beror på verksamhetens räkenskapsår, alltså när det årliga bokslutet görs. Olika datum gäller också för om du lämnar in deklarationen digitalt eller på papper.

Nedan ser du när deklarationen ska lämnas in baserat på när verksamhetens bokslut görs. 

Bokslut På papper Digitalt
Maj-juni 2021 15 december 2021     17 januari 2022
Juli–augusti 2021 1 mars 2022 1 april 2022
September–december 2021     1 juli 2022 1 augusti 2022
Januari–april 2022 1 november 2022 1 december 2022

 

Många företag följer kalenderåret och det är högt tryck på redovisningsbyråer under det första och andra kvartalet varje år. Se till att kontakta en auktoriserad redovisningsbyrå i god tid för att få hjälp med din deklaration.

 

Deklaration privatperson

För privatpersoner gäller i stort sett samma regler för alla kring deklarationen, deadline för att lämna in den är den 2 maj. Det gäller dock att ha koll på sina engagemang i företag. Vissa engagemang kräver att man som privatperson lämnar in tilläggsblanketter, vilket du behöver ha koll på och lämna in samtidigt som din vanliga deklaration. Har du en komplicerad deklaration för privatekonomin kan det vara en god idé att ta hjälp av en redovisningsbyrå, för precis som för företag bör deklarationen vara korrekt och lämnas in i tid för att du ska slippa avgifter och böter. 

Deklarera digitalt som privatperson

Vet du att du kommer att få tillbaka pengar, så kallad skatteåterbäring, och vill ha dessa pengar så snabbt som möjligt ska du skapa en digital brevlåda. Det gör att deklarationsunderlaget kommer till dig tidigare än om du deklarerar på papper. Gör du inga ändringar och godkänner din skattedeklaration med e-legitimation senast den 30 mars får du din skatteåterbäring redan mellan den 5-8 april. Deklarerar du efter den 30 maj fram till den 2 maj betalas skatteåterbäringen ut mellan 8-10 juni.