När du startar eget företag behöver du först och främst bestämma vilken bolagsform du ska arbeta i. Enskild firma eller enskild näringsverksamhet är en av de vanligaste bolagsformerna i Sverige. Det är ett enkelt och snabbt sätt att komma igång med sitt företag på, men det finns viktiga aspekter att ta hänsyn till.
Det första du bör ha koll på när du startar en enskild firma är att verksamheten inte är en egen juridisk person, företagets organisationsnummer är ditt personnummer. Det betyder att du är ansvarig för företagets eventuella skulder och din privata ekonomi blir alltså påverkad av företagets ekonomi. Det är dock inget problem så länge du har koll på ekonomin och budgeten för företaget.
Redovisning i enskild firma är lika viktigt som i vilket företag som helst, speciellt eftersom du själv är företaget och din privata ekonomi blir påverkad av hur det går för företaget. Wahlgrens Redovisningsbyrå har lång erfarenhet av att hjälpa enskilda firmor med redovisningen, vi arbetar effektivt med digital redovisning och digitala verktyg som underlättar din bokföring och vardag som småföretagare.
Det är egentligen bara en sak som krävs för att starta en enskild firma. Firman behöver vara godkänd för företagsskatt. Godkännande för F-skatt, alternativt F/A-skatt vilket är alternativet för dig som både arbetar i ett annat företag och driver den enskilda näringsverksamheten, ansöker du om via Verksamt.se.
F- eller F/A-skatt visar att det är du som enskild näringsidkare som är ansvarig för att att alla skatter och egenavgifter betalas som det ska under året. Det kräver också att du har koll på hur avgifterna ska beräknas utifrån företagets intäkter och utgifter.
Utöver att bli godkänd för F-skatt krävs inget mer, men det finns fler punkter som är att rekommendera i och med att du ska driva en enskild firma.
Vi på Wahlgrens Redovisningsbyrå har många kunder som driver enskild näringsverksamhet. Vi vet vad som krävs för att din bokföring och redovisning ska bli korrekt, och vi har koll på alla ekonomiska deadlines och rapporter.
Om du är på gång att starta en enskild firma har vi ett förmånligt starta eget-paket som passar utmärkt för en enskild firma. Kontakta oss eller läs mer om starta eget-paketet.
Momsregistrering behövs om du ska få eller betala moms, vilket gäller för de flesta verksamheter. Du kan enkelt registrera dig för moms på Verksamt.se samtidigt som du ansöker om F- eller F/A-skatt.
Öppna ett företagskonto för att hålla isär din egen ekonomi med den enskilda firmans ekonomi. Det underlättar både i redovisningen och för att rent konkret se hur mycket pengar du har att röra dig med och hur mycket firman har att röra sig med. Många banker har paket för enskilda näringsverksamheter där verktyg som bokföringsprogram kan ingå. Fundera på vad du behöver och jämför bankernas erbjudande.
Skaffa dig ett bokföringsprogram och se samtidigt till att du får en introduktion av det så att du, om du vill, kan registrera kvitton och fakturor korrekt på egen hand. Har du kunskap inom ekonomi och redovisning kan du sköta all bokföring och redovisning på egen hand. Har du inte tillräckligt med kunskap bör du ta hjälp av en redovisningsbyrå för att slippa tråkigheter som att rätta en bokföring i efterhand.
Teckna en företagsförsäkring som passar den verksamhet du kommer att bedriva i den enskilda firman. De vanligaste typerna av företagsförsäkringar är:
En stabil och bra grund är viktig även för små företag och enskilda firmor. Har du en tydlig affärsplan vet du vad du vill med företaget, vilken målgrupp du ska rikta in dig på och vad målet med verksamheten är. Genom att tydligt skriva ner det i en affärsplan blir det lättare att fatta beslut löpande.
En budget är extra viktig under startfasen av en verksamhet. Det du behöver upprätta är en likviditetsbudget som visar hur mycket kapital du kommer att behöva för att företaget ska klara av sin första tid, innan du har hunnit få upp intäkterna. Du hittar en bra mall för likviditetsbudget på sidan Verksamt.se.
Många tror att det bara får förekomma en person i en enskild näringsverksamhet. Det stämmer inte, en enskild firma kan vara arbetsgivare. Det kan dock bara finnas en ägare i en enskild firma, därav namnet. Du registrerar den enskilda firman som arbetsgivare på Skatteverket. Undantaget är att du inte kan anställa dig själv eller en familjemedlem. Arbetar en familjemedlem i den enskilda näringsverksamheten ska resultatet fördelas mellan er.
Vill du ha hjälp med bokföring och redovisning för din enskilda näringsverksamhet är du varmt välkommen att höra av dig till oss på Wahlgrens Redovisningsbyrå. Vi hjälper allt ifrån små enmansbolag till stora koncerner.