När man överväger att starta ett företag är valet av bolagsform ett av de mest kritiska besluten. Två bolagsformer i Sverige är handelsbolag (HB) och kommanditbolag (KB), där handelsbolag är det som flest känner igen och använder sig av. Många gånger nämns i sammanhanget att det är ett billigare alternativ än att starta ett aktiebolag.
Det är bra att veta att kommanditbolag finns som alternativ då de båda bolagsformerna liknar varandra på många punkter. Båda formerna har sina unika egenskaper, fördelar och nackdelar som kan påverka hur företaget drivs och utvecklas. I egenskap av redovisningsbyrå som hanterar redovisning och bokföring för båda bolagsformerna, vill vi här ge en översikt av dessa två former att driva företag, deras likheter och skillnader, samt hur vi kan hjälpa er att optimera er verksamhet.
Både handelsbolag och kommanditbolag är juridiska personer, vilket innebär att de kan ingå avtal, äga tillgångar och ådra sig skulder i eget namn. Delägarna i båda bolagsformerna kallas bolagsmän och de måste registreras hos Bolagsverket. Skatteverket kräver att båda bolagsformerna lämnar inkomstdeklaration och momsdeklaration, och de är skyldiga att föra bok över företagets ekonomi.
Ett handelsbolag är en bolagsform där två eller flera personer (delägare) gemensamt driver en verksamhet. Delägarna har ett solidariskt ansvar för bolagets skulder och åtaganden, vilket innebär att varje bolagsman kan bli ansvarig för hela bolagets skulder, inte bara sin egen andel.
Ett kommanditbolag är en form av handelsbolag som har minst en komplementär och minst en kommanditdelägare. Komplementären har obegränsat ansvar för bolagets skulder, medan kommanditdelägaren endast riskerar sin insats i bolaget.
Som redovisningsbyrå erbjuder vi ett brett utbud av tjänster för att stödja både handelsbolag och kommanditbolag i deras ekonomiska och administrativa behov:
Genom att anlita Wahlgrens Redovisningsbyrå som kan både handelsbolag och kommanditbolag drar ni nytta av vår expertis och erfarenhet, vilket gör att ni kan fokusera på att utvecklas och få er verksamhet att växa utan att oroa er för det administrativa och ekonomiska arbetet.