Momsredovisning är processen där ett företag rapporterar och betalar mervärdesskatt (moms) till Skatteverket. Moms är en skatt på försäljning av varor och tjänster som företag tar ut av sina kunder och sedan betalar vidare till staten. Moms kan också dras av för inköp som görs för företagets verksamhet, vilket kallas för ingående moms.
Vissa företag ska deklarera och betala moms beroende på deras registreringsperiod, som kan vara månadsvis, kvartalsvis eller årligen. För att redovisa momsen korrekt måste företaget samla in uppgifter om all utgående moms (den moms som tas ut på försäljning) och all ingående moms (den moms som betalats på inköp).
För att underlätta momsredovisningen kan företag använda olika redovisningsmetoder, som faktureringsmetoden och bokslutsmetoden (även kallad kontantmetoden). Faktureringsmetoden innebär att momsen redovisas när fakturan utfärdas, medan bokslutsmetoden innebär att momsen redovisas när betalningen faktiskt mottas eller görs.
Omvänd moms, eller omvänd betalningsskyldighet, är en momsregel som innebär att det är köparen, inte säljaren, som är skyldig att redovisa och betala momsen till staten. Denna regel tillämpas i specifika situationer och för vissa typer av varor och tjänster för att motverka momsbedrägerier och förenkla administrationen av moms vid internationell handel och inom särskilda branscher.
Reglerna om omvänd betalningsskyldighet gäller bland annat vid handel med:
Vid internationell handel inom EU tillämpas omvänd betalningsskyldighet när varor transporteras mellan två EU-länder och köparen åberopar ett giltigt momsregistreringsnummer i ett annat EU-land. För tjänster gäller omvänd betalningsskyldighet enligt huvudregeln om tjänsten tillhandahålls till en beskattningsbar person i ett annat EU-land och ska beskattas i köparens land.
Läs mer om omvänd moms på Skatteverkets hemsida.
Blandad moms uppstår när en verksamhet har både momspliktig och momsfri försäljning. Momspliktig försäljning kan innebära varor med 25%, 12% eller 6% moms. För att korrekt redovisa blandad moms måste företaget fördela ingående moms på inköp mellan den momspliktiga och momsfria delen av verksamheten. Detta innebär att företaget endast får dra av ingående moms för den del av inköpen som är direkt kopplad till den momspliktiga verksamheten.
För att hantera blandad moms effektivt behöver företaget:
Det är inte alltid helt självklart hur moms ska redovisas, speciellt när verksamheten har olika momssatser, blandad moms eller vid omvänd moms. En redovisningsbyrå kan hjälpa till med att upprätta en tydlig och korrekt redovisning av moms, säkerställa att rätt proportioner används, och att momsdeklarationerna lämnas in korrekt och i tid. Detta minskar risken för fel och möjliga skattekonsekvenser för företaget. En redovisningsbyrå kan vara en ovärderlig partner för företag när det kommer till momsredovisning.
Genom att anlita Wahlgrens Redovisningsbyrå drar ni nytta av vår expertis och erfarenhet inom momsredovisning, vilket minimerar risken för misstag och felaktigheter. Det sparar tid och resurser, samtidigt som det ger er en trygghet och säkerhet i att vi ser till att alla skatterelaterade skyldigheter uppfylls korrekt och i tid.
Sammanfattningsvis kan en redovisningsbyrå spela en kritisk roll i att hantera momsredovisningen för företag. Genom att säkerställa att alla aspekter av momsredovisningen hanteras korrekt, från registrering och bokföring till deklaration och rättelser, kan en redovisningsbyrå hjälpa företag att upprätthålla god skattepraxis och undvika potentiella problem med Skatteverket.
Om företaget inte har registrerats för moms, och vill göra det, kan vi börja med att se till att det görs och säkerställa att alla nödvändiga uppgifter finns och är korrekta. Det är dock inte ett krav att momsregistrera ett företag. Vi kan också hjälpa er med råd kring vilken redovisningsmetod som är lämpligast för er verksamhet.
När företaget och verksamheten sedan löper vidare kan vi: