Hjälp med ekonomin privat

Enskild firma bokföring

Få hjälp med ekonomin av en redovisningsbyrå

Wahlgrens Redovisningsbyrå hjälper inte bara företag, vi har även många privatpersoner som kunder. Privatpersoner som vill ha hjälp med ekonomin kommer till oss för att säkerställa att inkomstdeklarationen blir korrekt, speciellt när den innefattar försäljning av en fastighet eller aktier, eller när personen är delägare i ett eller flera bolag, vilket alltid påverkar den privata ekonomin.

Hjälp med ekonomi i samband med deklarationen

Få hjälp med deklarationen som privatperson

Wahlgrens hjälper privatpersoner med inkomstdeklarationen. När privatpersoner behöver hjälp med sin deklaration handlar det ofta om lite mer komplicerade deklarationer som innehåller försäljning av en fastighet eller av en stor mängd aktier. Då är det klokt att ta hjälp av en person som kan deklarera och som vet hur alla bilagor ska fyllas i för att det ska bli korrekt.

Inkomstdeklarationen kan också bli komplicerad när du är delägare i ett handels- eller kommanditbolag. Som delägare i handels- eller kommanditbolag eller som komplementär i kommanditbolag behöver du lämna in bilaga N3A tillsammans med din inkomstdeklaration, utöver att du deklarerar för företaget. I bilagan finns både tvingande och frivilliga poster och det är viktigt att bilagan stämmer överens med företagets deklaration. 

Deklaration och kvarskatt

De flesta vill undvika en stor kvarskatt efter sin deklaration. Har du flera arbetsgivare eller pensionsutbetalare kan det ställa till problem när det kommer till att räkna ut vilken skatt du ska betala. Det är då vanligt att skatteavdraget blir för lågt och det behöver du själv se till att justera det.

Den arbetsgivare eller utbetalare som står för den högsta utbetalningen, alltså den som betalar den största inkomsten, kallas huvudutbetalare och ska göra skatteavdrag enligt den skattetabell som du som mottagare tillhandahåller. De andra utbetalarna ska göra ett avdrag för skatt på 30 procent. Det betyder att den som betalar ut högst summa till dig måste du kontakta och lämna in en aktuell skattetabell som du vill att arbetsgivaren eller utbetalaren ska gå efter.

Betalning av kvarskatt

Har du fått kvarskatt är det viktigt att du betalar in den till Skatteverkets konto i rätt tid. Är det en större summa pengar, över 30 000 kronor, ska pengarna finnas på Skatteverkets konto i början av februari medan om det är en mindre summa behöver du betala in den i början av maj. Om du inte har betalat in kvarskatten i tid kommer du att få en kostnadsränta och summan du ska betala blir med andra ord större.

Boka möte

Få hjäp med din privatekonomi av en certifierad redovisningsbyrå. Wahlgrens hjälper företag och privatpersoner. 

Kontakta oss för hjälp med ekonomi

Är du osäker på något som rör din ekonomi som privatperson är du välkommen att höra av dig till oss på Wahlgrens Redovisningsbyrå så kan vi tillsammans gå igenom på vilket sätt vi kan hjälpa dig.

 

Hjälp med ekonomi och jämkning av skatt

Undvik kvarskatt eller slipp betala för mycket i skatt

Jämkning av skatt kan göras både för att undvika kvarskatt och för att slippa betala för mycket i skatt. Kvarskatt uppstår som sagt oftast när du har flera som betalar ut inkomst till dig. De som betalar för mycket i skatt handlar ofta om personer som endast arbetar under en del av året, exempelvis skolungdomar som sommarjobbar, alternativt personer som har stora ränteutgifter eller avdragsgilla resor mellan arbetet och hemmet. 

Vill du ansöka om jämkning av skatt kan du göra det fram till den 30 november för innevarande år. Vill du göra det i förväg, inför kommande år ska det göras i mitten av november. Jämkning av skatt gäller som längst till slutet av året som ansökan avser. 

Beslut som rör jämkning skickas till din digitala brevlåda om du har en sådan och då får du det i mitten av december. Skickas beslutet via post kommer det till din folkbokföringsadress i början av januari.

Wahlgrens Redovisningsbyrå hjälper dig med din privata ekonomi