Fusion av företag är en process där två eller flera företag går samman för att bli ett enda bolag. Detta är en vanligt förekommande metod för att konsolidera resurser, effektivisera verksamheter och minska administrativa kostnader. Som redovisningsbyrå hjälper vi företag att förstå och hantera de juridiska, skattemässiga och ekonomiska aspekterna av fusioner.
En fusion innebär att ett eller flera bolag upplöses och övergår till ett annat bolag, kallat det övertagande bolaget. Fusion kan ske mellan olika typer av företag men är vanligast bland aktiebolag. De bolag som upplöses upphör som juridiska personer, och deras tillgångar och skulder övergår automatiskt till det övertagande bolaget. Ägare i det överlåtande bolaget blir aktieägare i det övertagande bolaget.
Fusioner används ofta för att:
Det finns flera olika typer av fusioner, var och en med sina unika regler och tillvägagångssätt. Vad som passar ert företag bäst beror på er situation och era förutsättningar.
Skattemässigt innebär en fusion att alla tillgångar och skulder överförs från det överlåtande bolaget till det övertagande bolaget utan att det uppstår några omedelbara skattekonsekvenser, förutsatt att fusionen sker i enlighet med reglerna om kvalificerad fusion. Det innebär att den latenta skatteskulden på tillgångarna i det överlåtande bolaget också överförs till det övertagande bolaget.
Två saker är bra att hålla koll på vad det gäller skatteregler i samband med en fusion:
Fusioner är juridiskt och administrativt komplexa och omfattar flera steg. Följande fem steg behöver genomföras för att en fusion ska ha gått rätt till.
Fusioner kräver noggrann planering och dokumentation. Som redovisningsbyrå ser vi till att hjälpa er genom planering, process och dokumentation, bland annat:
Fusioner kan ta flera månader att genomföra, beroende på hur komplex processen är och vilka bolag som deltar. Normalt tar det 3–6 månader från det att fusionsplanen upprättas tills fusionen är slutförd.
Ja, en revisor ska granska fusionsplanen och lämna ett yttrande om planen och dess ekonomiska effekter. Detta krav gäller för de flesta fusioner, men det kan finnas undantag för mindre företag.
Nej, det finns regler för vilka bolag som kan fusioneras. Till exempel måste bolagen vara av samma typ (t.ex. aktiebolag) och uppfylla vissa krav för att kunna genomföra en kvalificerad fusion.